Januš: Apokalypsu povinností zastaví asi už jen zázrak. Z mrtvých by měl vstát i právní řád

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Veřejným prostorem se dlouhodobě nese kritika českých zákonodárců za časté změny právních předpisů, jejich nabobtnávání, nesrozumitelnost, protichůdnost, praktickou nedomyšlenost či nedotaženost. Situace, zdá se, je rok od roku horší. Nikdo už tak ani nedokáže říct, kolik norem tu vlastně existuje. Možná také dva miliony. Nejhorší ale je, že si tento problém už uvědomují i politici. A evidentně s ním nezvládají nic udělat, protože ve finále nikdo nechce ustoupit. Když si do toho přidáme ještě návrh Piráta Jakuba Michálka na zařazování judikatury do textů předpisů z tohoto týdne, můžeme už se tak leda rozplakat.

V úterý vyhlásila společnost Deloitte výsledky už desátého ročníku ankety Zákon roku. Vyhrála novela urychlující výstavbu silnic a další infrastruktury. Ocenění přebíral za zákon, na kterém shodli všechny poslanecké kluby, poslanec Patrik Nacher (ANO). A chlubil se, že i on zanechal v předpisu svou stopu, když do něj nechal přidat ještě metro. To je asi dobře, ale opravdu je to k chlubení? Spíše to dokazuje setrvačnost poslaneckého myšlení – něco jsem přidal do novely, něco jsem tedy udělal.

Navrhl-li ve stejný den i Jakub Michálek na kongresu Právní prostor další rozšiřování legislativy o soudní rozhodnutí, alespoň tak, jak o tom informoval server Česká justice, nejenže tím jde proti všem trendům potencionálního snižování právní zátěže, ale i proti zdravému rozumu.

Hromadné žaloby měly zničit šmejdské výrobky. Jejich provedení ale odborníci silně kritizují

sinfin.digital