Januš: Babiš je nevinný. Teď se teprve ukáže, jak věříme státnímu zastupitelství

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Státní zastupitelství zastavilo stíhání premiéra Andreje Babiše a dalších obviněných v kauze Čapí hnízdo. Nadřízený žalobce Martin Erazím v tiskové zprávě zveřejněné na webu uvádí, že se „ztotožnil s právním názorem dozorového státního zástupce“ Pavla Šarocha, o kterém některá česká média zmatečně informovala v uplynulých dnech. V praxi to znamená, že Babiš nepůjde před soud a je nevinný. V této souvislosti zveřejňujeme aktualizovaný komentář Jana Januše, který už na začátku září jasně konstatoval: „Je to škoda hlavně pro předsedu vlády, který by až z pozdějšího verdiktu 'nevinen' vytěžil z hlediska veřejného mínění daleko více než nyní. Pro nás všechny pak půjde o test, nakolik respektujeme český právní řád a spravedlnost, která se nám nemusí líbit“.

Zastavení trestního stíhání není zase až tak překvapivé, jak se může na první pohled zdát. Prokázat někomu úmyslný trestný čin spojený s financemi je ve složitém českém procesu obzvláště komplikované. Pokud existují sebemenší pochybnosti, padá u soudu osvobozující verdikt. V právních státech to tak funguje od vzniku moderní společnosti a je to tak správně.

Že se premiér trestného činu v kauze Čapího hnízda pravděpodobně nedopustil, jsme na INFO.CZ psali dlouhodobě, i když jsme očekávali, že státní zástupce Jaroslav Šaroch nechá Babišovo jednání otestovat právě soudem. Odpovídalo by to dosavadní strategii žalobců v podobně exponovaných případech.

Januš: Milost od Zemana může dávat smysl. Babiš by ale měl odejít z politiky

sinfin.digital