Januš: Babišův chaos směřuje k nejistotě všeho a všech. Jeho nesystémovost rozdráždí soudy

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Nesystémové a nebezpečné, kritizují mnozí právníci zamýšlené změny zákona o ochraně veřejného zdraví, jimiž chce premiér Andrej Babiš a hnutí ANO rozšířit pravomoci ministra zdravotnictví. Právním pohledem jde ale bohužel o běžnou metodu práce jeho kabinetu, která se projevuje třeba i v ohlášeném zrušení daně z nabytí nemovitosti, opatřeních spojených s neplacením nájmů, cestovatelské nejistotě či v nepřesném zacílení „pětadvacítky“ a další finanční pomoci. Babiš by naopak měl přijít se systémovými změnami, jasnými pravidly a pomocí, na kterou má při splnění stejných podmínek nárok úplně, ale úplně každý. Pokud se tak nestane, budeme žít v příštích letech v totální nejistotě. Nebudeme totiž vědět, co všechno ze současných vládních nápadů jednou zruší soudy a jaké důsledky to bude mít i do minulosti.

Uvažované překopání zákona o ochraně veřejného zdraví, zasahující do demokratické dělby jednotlivých mocí ve státě, bohužel není v současnosti ojedinělým případem jen těžko pochopitelného legislativního kutilství.

Vláda naopak chaotické, nesystémové a možná i protiústavní novinky v posledních týdnech chrlí jak na běžícím pásu. Pokud s tím rychle nepřestane, ohrožuje naši budoucnost ještě více, než se dosud zdálo.

Januš: Vláda pevné ruky Babišovi vyhovuje, posílit ministra zdravotnictví je ale chyba

sinfin.digital