Januš: Benešová je teď nejslabší ministryní, kterou kdy ANO mělo

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) sice poslala v minulém týdnu do připomínkového řízení novelu zákona o státním zastupitelství, na připomínky ale ani nečekala a rovnou oznámila, že se navržený zákon změní. V účinnost by tak mohl vstoupit už příští rok a komise, které budou vybírat nové funkcionáře, se také nejspíš poskládají jinak, než ministerstvo ještě minulý týden chtělo. Rychlý posun, k němuž Benešová pod vlivem demonstrantů, Rekonstrukce státu a státních zástupců přistoupila, ukazuje nejen to, že ke změnám dochází bez koncepce, ale rovněž to, že současná ministryně spravedlnosti je nejslabší šéfkou resortu, kterou kdy hnutí ANO mělo.

Marie Benešová na úterní tiskové konferenci málem řekla, že jí je jedno, jestli se podle nových pravidel začne postupovat od roku 2022, nebo 2020. „Původně jsem dávala tu dlouhou lhůtu, nelíbí se to, no tak dáme kratší lhůtu. Já s tím nemám problém,“ uvedla ministryně.

Podobně přistoupila i k tomu, zda bude mít někdo „mentální“ většinu ve jmenovacích komisích. Proti aktuálně připomínkovaným pravidlům se totiž postavili ti, kterých se přímo týkají. „Akutně hrozí riziko politizace státního zastupitelství prostřednictvím dosazování k tomu vhodných osob,“ řekl například v České televizi Ondřej Šťastný, člen výkonného výboru Unie státních zástupců.

Januš: Místopředseda Ústavního soudu plísní šéfžalobce. Válka v české justici se rozjíždí naplno

sinfin.digital