Januš: Benešová může vyměnit úplně jiné lidi, než se čeká. A z Kněžínka by měl být její poradce

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | V pondělí zaplnili Staroměstské náměstí demonstranti, kteří se nehodlají smířit s tím, že je za ANO novou ministryní spravedlnosti Marie Benešová. Stále se obávají toho, že nějak ovlivní kauzu premiéra Andreje Babiše (ANO) a zatočí s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem či s pražskou vrchní státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Tito lidé by ale možná měli svou pozornost upřít jiným směrem. Benešová se totiž podle náznaků, které již vyslala, chystá spíše ke změnám na ministerstvu. A to by také nemusela být zrovna dobrá zpráva.

Neumím si představit, že by v současné vyhrocené atmosféře jen tak padl nejvyšší státní zástupce a vlastně ani nikdo z jeho podřízených. Nezvyklá pozornost se jistě upře rovněž na výběr nových předsedů soudů. To, z čeho mají někteří lidé takový strach, je tak pod ochranou veřejného mínění i společenského tlaku. Benešová však naznačuje úplně jiné změny, které sice tolik nezaujmou, jsou ale podobně klíčové.

„Nejdříve musím dát do pořádku tady vlastní dům (ministerstvo), kde se potřebuju seznámit se strukturou, která je pro mě úplně nová, než když jsem tady byla před pěti lety. Začínám mít už první signály, co funguje a co nikoli. Takže až si udělám obrázek, tak to budeme muset dát zase nějak do pořádku,“ uvedla Benešová v sobotním Právu, kde rovněž nevyloučila změnu struktury fungování ministerstva.

Holec: Miliony chvilek pro manipulaci. Kauza Benešová ukazuje bídu médií

sinfin.digital