Januš: Benešová nesmí nahradit Kněžínka už z principu. Babiš by si měl její nominaci rozmyslet

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Na konci dubna skončí ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Sám rezignoval, i když o dobrovolnosti tohoto kroku bychom jistě mohli diskutovat. Nahradit ho má bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která už v čele resortu rovněž dříve působila. Právě ona by se ale za žádnou cenu novou ministryní stát neměla. A to z pouhého principu, nedůvěra v justici by totiž v České republice dosáhla dosud nevídaných rozměrů.

Nejde totiž jen o premiérovu kauzu a jeho stíhání za Čapí hnízdo, ale o celkové postavení justice, tak jak jej nyní podstatná část veřejnosti vnímá. Pokud na začátku roku přišel bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa s nařčením, že se prezident Miloš Zeman se svým okolím snaží působit na soudce a následně byl při kandidatuře na ústavního soudce řadou médií, aktivistů a rovněž senátorů vylíčen téměř jako zločinec bývalý děkan pražské právnické fakulty Aleš Gerloch, některým lidem už to musí být divné. Podstata těchto věcí se totiž stírá a kontext mnohdy uniká.

Nynější zkratka zní tak, že na ministerstvo spravedlnosti nastoupí Benešová, která nechá zamést Babišovo stíhání pod koberec. Možná jsem naivní, ale pokud se skutečně zaměříme na to, jak tu ve svém celku funguje státní zastupitelství a soudnictví, nedomnívám se, že by měl jakýkoliv ministr spravedlnosti – a to zvláště pod tak přísnou kontrolou ze strany médií a veřejnosti, jakou sledujeme v poslední době – reálnou šanci něco takového udělat.

Půr: Nový ministr dopravy je demonstrací síly komunistů. Doporučil ho Řebíček?

sinfin.digital