Januš: Demokracii už nechceme. Přejít k jinému modelu ale nikdy nemůžeme

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Za pár týdnů naplno vypuknou oslavy 30. výročí sametové revoluce a pádu komunistického režimu, a tak i návratu demokracie. V některých z chystaných debat mají diskutující rozebírat, zda právě vláda většiny s respektováním menšin není již překonána. Jistě, současný systém má řadu problémů, který ale ne. Klidně o tom můžeme mluvit, vlastně je to i žádoucí, k ničemu průkopnickému a zcela novému ale stejně dojít nemůže. Kdyby totiž už nestačilo mít na paměti legendární výrok Winstona Churchilla, máme tu ještě českou Ústavu. A ta žádné hrátky s demokracií, stejně jako s právním státem, nepřipouští.

Demokracie je nejlepší ze všech špatných forem vládnutí, říkal legendární britský premiér Winston Churchill. Přitom demokracie, za kterou nejintenzivněji bojoval v druhé světové válce, se nejednou otočila proti němu. Nejvýrazněji právě po porážce Hitlera, kdy ho demokratické volební procedury málem poslaly na politický odpočinek. Dějiny nám tak ukazují, že demokracie nemusí být vždy spravedlivá, nic lepšího ale lidstvo nikdy nevymyslelo.

Teď, 30 let po sametové revoluci, téma opět přichází na přetřes. Ve veřejném prostoru zaznívá, zda se tato forma vlády nepřekonala. Zatím čistě akademicky, nenápadně. Přesto, nebo právě proto, bychom si ale měli těchto diskusí všímat. Někdy za nimi stojí lidé, kteří se nechtějí smířit s volebními výsledky a vadí jim, že je premiérem Andrej Babiš (ANO) a prezidentem Miloš Zeman.

Januš: Češi jsou jednotnější, než se zdá. A netrpí ani přehnaným soucitem s dlužníky

sinfin.digital