Januš: Fajta i Kněžínka zbytečně ponížili. Začnou o odbornících zase rozhodovat dělníci?

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Těsně před začátkem velikonočního volna jsme se dozvěděli o mnoha personáliích, z nichž minimálně dvě dál zaslouží intenzivní pozornost. Jsou jimi odvolání Jiřího Fajta z čela Národní galerie a podle všeho vynucená rezignace ministra spravedlnosti Jana Kněžínka (za ANO). Vzhledem k jejich načasování může snadno jedna překrýt druhou, celkem logicky je přitom více pozornosti věnováno resortu spravedlnosti. Aniž bychom ale museli mezi oběma výměnami složitě hledat oslí můstky, můžeme se nad nimi zamyslet i v souhrnu. Dostaneme se k tomu, jak se Česko chová ke svým expertům, zda je dokáže zaplatit a také k tomu, kdo vlastně rozhoduje o jejich osudu.

Na úvod si udělejme pořádek v charakteristikách. O tom, že je Kněžínek odborník, není sporu. O tom, že je Fajt odborník, už sporu sice je, nikoliv však relevantního. Docenta totiž zpochybňuje zejména prezident Miloš Zeman a „hradní“ tým, stejně jako jeden z jeho předchůdců v čele Národní galerie Milan Knížák. Daleko důležitější hlasy přitom zaznívají třeba od šéfů nejvýznamnějších uměleckých středisek světa, kteří se jednoznačně staví za Fajta a vyzdvihují právě jeho erudici, stejně jako posuny, k nimž v Národní galerii v posledních pěti letech pod jeho vedením došlo.

I oni zpozorovali třeba to, že se „Fajtovy“ grand openingy jednotlivých výstav rychle zařadily mezi důležité pražské události, které vzbuzují zájem i ohlas. Nebo také to, jak jsou jednotlivé instalace nápadité. Vzpomeňme si třeba jen na to, jak originálně Národní galerie loni přistoupila k osmičkovým výročím.

Januš: Benešová nesmí nahradit Kněžínka už z principu. Babiš by si měl její nominaci rozmyslet

sinfin.digital