Januš: Návrat Pelikánů přinese i nevybuchlé pumy a další nepřístojnosti. Ostrá vyjádření jim jdou

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Je v tom jistá symbolika. Profesorka Irena Pelikánová končí koncem srpna jako evropská soudkyně a její syn Robert Pelikán, dřívější výrazný ministr spravedlnosti hnutí ANO, se začátkem září oficiálně stane novým členem Legislativní rady vlády. Tedy sboru expertů, v jehož čele je ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) a jehož hlavním úkolem je posuzovat kvalitu nově navrhovaných zákonů. Pelikán tak bude opět výrazněji promlouvat do veřejného života, a to samé lze očekávat rovněž od jeho matky, která to již celkem otevřeně avizovala v rozhovoru pro INFO.CZ, který vyšel minulý týden. Jedno je jisté, určitě se s nimi nebudeme nudit, už jen proto, že mají opravdu bohatý slovník. A to i pokud jde o invektivy.

Právnická rodina Pelikánů byla vždy výrazná. Zejména její dva členové, matka Irena Pelikánová a syn Robert Pelikán, přicházeli a přicházejí v posledních letech s netradičními postřehy a právními konstrukcemi, z nichž je znát nejen obrovská právní odbornost, ale rovněž bohaté jazykové a filozofické zázemí. Umí dobře mluvit, srozumitelně zvládnou vysvětlit i těžce proniknutelná témata.

Občas se ale při tom oba dopouštějí až moc velkých zjednodušení, někdy také najednou otočí a začnou tvrdit pravý opak dosud hájeného. Ve své ironii mnohdy míří až k sarkasmu, který je pro jejich názorové oponenty občas jen těžce snesitelný. Sám o tom vím své, ale pokud by někdo mohl opravdu vyprávět, byl by to třeba hlavní autor aktuálního občanského zákoníku profesor Karel Eliáš a s ním názorově spříznění právníci. Právě proti jejich postojům se Pelikánovi ještě dávno před tím, než se Robert Pelikán stal ministrem spravedlnosti, hlasitě vymezovali a vlastně i dodnes vymezují.

Egoističtí národní politici kazí unijní pravidla, říká končící evropská soudkyně Pelikánová

sinfin.digital