Januš: Nejvyšší soud zařízl Altnera, myslí si „experti“. Kvůli tomu, že právo už pro ně není právem

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Ve veřejném prostoru pomalu odeznívá hlavní nápor zájmu o spor mezi sociální demokracií a advokátem Zdeňkem Altnerem, nyní tedy už jeho dědici. Nejvyšší soud v pátek zveřejnil své rozhodnutí, v kauze, v níž jde o stovky milionů korun, spojené s vymožením Lidového domu, ale ještě dlouho úplně jasno nebude. Teď bude všechno opět řešit nejnižší článek justice, obvodní soud, a je otázkou, kolik souvisejících nejasností a třeba i dalších sporů se ještě objeví.

Právě takové je české právo. Vzhledem k jeho složitosti, častým změnám, a tak i jeho nejasnosti, se pomalu, nenápadně, ale o to důrazněji snižuje právní jistota a jen v málokterém soudním řízení lze dopředu se stoprocentní úspěšností říci, jak to celé vlastně dopadne.

Tato obecná konstatování se naplno projevují i ve sporu ČSSD a jejího dřívějšího advokáta, který trvá už přes 20 let. Za tu dobu se navíc jednotlivá ustanovení občanského i obchodního práva opakovaně změnila a co více, od roku 2014 se dokonce postupuje podle zcela nového občanského zákoníku, který přinesl do českého práva možná největší polistopadovou revoluci. V dané kauze se sice rozhoduje podle tehdy aktuálních pravidel, je ale jasné, že to všechno celou situaci jen znepřehledňuje.

Kauza Altner vs. ČSSD je excesem justice. Plynou z ní ale poučení pro nás všechny

sinfin.digital