Januš: Neposílejme lidi do vězení. Nechme je platit, stavět domy a zakažme jim Facebook

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Ministerstvo spravedlnosti se snaží motivovat soudy, aby častěji ukládaly peněžité tresty. Nejnověji tak činí novelou trestního zákoníku, kterou tento týden schválila vláda. Jde jistě o správnou cestu, nic to ale nemění na tom, že systém českých trestů by si zasloužil daleko širší změny.

Zatímco platit poutu za přestupek nám přijde normální, u trestných činů nám jako první možný postih automaticky naskočí vězení. Čeká-li kriminál pachatele poprvé a to maximálně na tři roky, bývá zpravidla výkon trestu odložen na předem určenou dobu. Říká se pak, že člověk odešel od soudu s podmínkou. Trest má přitom plnit několik funkcí. Jednou z nich, a v současnosti už patrně jedinou, jíž nelze dosáhnout jinak než právě oddělením pachatele od společnosti, je ochrana lidí před jeho dalšími nebezpečnými činy.

Důraz, který nejen resort spravedlnosti, ale rovněž třeba státní zastupitelství, kladou v poslední době na ukládání jednoho z alternativních trestů, tedy placení peněžitých trestů, odpovídá trendům 21. století a obecně době, v níž žijeme.

Pachatele, kteří se například dopouštěli ekonomické kriminality, přece není nutné posílat za mříže a vyřazovat je tak z dalšího aktivního života. Pokud přijdou o své statisíce či miliony – a připomeňme, že je může čekat trest ve výši až 36,5 milionu korun – budou taky trpět. Stát navíc přijde k penězům a naopak nebude platit nějakou tisícikorunu denně za život takovéhoto člověka ve vězení. Úvahy o tom, že jedinec nepřijde pobytem v kriminálu o svou samostatnou existenci ani do budoucna a nebude tak společnost stát další peníze, jsou rovněž jasné.

Soudy stále nepublikují všechna rozhodnutí. V 21. století musíme mít online přístup, říká Králík

sinfin.digital