Januš: Právní formalismus dosáhl vrcholu. Zeman může nadávat všem i zpochybnit holocaust

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Prezident Miloš Zeman může nyní při svých veřejných vystoupeních zpochybnit holocaust, komukoliv sprostě vynadat či šířit jakékoliv pomluvy. Nic mu za to nehrozí, žádný trest nepřijde. Hlava státu si zkrátka může „plácat“, co chce. Takovéto případné Zemanovo jednání totiž do budoucna posvětil Obvodní soud pro Prahu 1, který rozhodl v dlouhodobém sporu o neexistují slova novináře Ferdinada Peroutky, že je Hitler gentleman. Doufejme, že příslušný rozsudek bude platit jen po nějaký čas, než ho vyšší instance zruší.

Prezident Miloš Zeman před pěti lety přiřkl Ferdinandu Peroutkovi výrok, který novinář nikdy nepronesl. Jeho vnučka Terezie Kaslová se následně snažila bránit u soudu, v první instanci ale neuspěla.

„V daném případě soud konstatuje, že prezident republiky při svých projevech, které jsou předmětem tohoto sporu, žádné právní normy stanovené pro výkon této veřejné funkce neporušil,“ citují Seznam Zprávy slova soudkyně Ivety Nedozrálové. „Postup prezidenta republiky při výkonu jeho pravomocí není v ústavě nijak upraven. Slib prezidenta republiky v sobě nese povinnost morální, nikoli však právní,“ uvedla rovněž soudkyně.

„Není cesta žalovat prezidenta republiky jako fyzickou osobu ani jako hlavu státu a ani Českou republiku v tomto případě,“ uvedl pro dané médium advokát Hradu Marek Nespala. „Na základě tohoto nepravomocného rozsudku má prezident republiky stanoveny mantinely svých veřejných vystoupení. Jde o to, že projev prezidenta republiky není vázán žádnými procesními normami. Prezident republiky postupuje podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ dodal.

Absurdní, zdá se vám? Je to tak. Právní zástupce Terezie Kaslové František Vyskočil si správně stěžuje na právní formalismus, který soud první instance prosazuje, a bude žádat u vyšších instancí, aby rozhodly jinak. Měli bychom v to doufat všichni.

Budou-li úředníci dál vyplácet Agrofertu dotace, riskují trestní stíhání, říká advokát Matzner

sinfin.digital