Januš: Smí se v Českém rozhlasu říkat slovo „kokoti“? Nadávky hrají i pozitivní roli

Jan Januš

GLOSA JANA JANUŠE | Český rozhlas to nemá jednoduché a ani mít nebude. Po středečním hlasování je totiž jasné, že jej bude dál kontrolovat i Tomáš Kňourek, který nedávno rozpoutal onen „pornoskandál na Vltavě“. Vadil mu totiž příliš otevřený citát z jedné knihy ve vysílání. Veřejnoprávní médium je tak dosti ostražité, teď například v jednom ze svých podcastů ostře a nepříjemně vypíplo slovo „kokoti“. Šlo ale o součást názvu pořadu herečky Terezy Dočkalové a tedy o něco zcela konkrétního se společenským přesahem, nikoliv o pouhou a zbytečnou vulgaritu. Zaznívají-li pak třeba v kultovním Mostu a tím i v České televizi sprostoty toho největšího kalibru, musíme se nutně ptát, jak s nadávkami ve veřejnoprávních médiích dál.

A má odpověď je jednoduchá. V odůvodněných případech explicitní slova bez výhrad a uzardění připusťme, změňme kvůli tomu klidně i zákon. Vyznívá totiž absurdně, pokud je Český rozhlas nucen cenzurovat názvy pořadů, jako se tomu stalo právě v záznamu jednoho rozhovoru z cyklu Blízká setkání, který vedla moderátorka Tereza Kostková s herečkou Terezou Dočkalovou.

Nešlo jen o pořad Branky Body Kokoti, který se objevuje na blesk.cz (jež má stejného vydavatele jako mělo donedávna i INFO.CZ - pozn. red.), ale rovněž o blog 1000 věcí, co mě serou. Je přitom zajímavé, že zatímco v podcastu a v audiozáznamu jsou inkriminovaná slova vypípnuta, ve videozáznamu rozhovoru už ne.

Januš: Ženy nebudou hosty, ale hostkami. Přehnaná korektnost může zničit i dobré věci

sinfin.digital