Januš: Zeman by mohl na VŠ života šéfovat právnické fakultě. Zákony si vykládá dostatečně diletantsky

Jan Januš

KOMENTÁŘ JANA JANUŠE | Na vysoké škole života otevřeli katedru ústavního práva, vtipkuje v posledních dnech leckdo na sociálních sítích. A hodí se dodat, že pokud teď v diletantismu výkladu zákonů opravdu někdo vyniká, je to prezident Miloš Zeman. Současná vládní situace, podle některých hlasů dokonce ústavní krize, sice k hledání podstaty právních předpisů přímo vybízí, neznamená to ale, že i když je Ústava obecná, může se vykládat od stolu a bez všech dosud platných souvislostí.

„Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády,“ zní onen zakletý článek 74 Ústavy. Nic víc, nic míň. Přímo v Ústavě sice není toto pravidlo dále rozvedeno, neznamená to ale, že neexistují i jeho další rozměry. Vykládat Ústavu, ale rovněž jakýkoliv jiný zákon, totiž není možné jen tak. Tedy, že si jej přečteme a začneme, bez znalosti souvislostí, přemýšlet o tom, co jednotlivé věty vlastně znamenají.

Nestačí logika a ani jazykové vnímání nastoleného pravidla. Svou roli hraje rovněž historie, hodnoty, související právní předpisy a v poslední době stále výrazněji i judikatura, neboli dosavadní rozhodnutí soudů v obdobných či související případech. Při zohlednění toho mnohdy zjistíme, že je vlastně možný jen jediný správný výklad. Problémem zůstává, kdo vlastně zajistí jeho naplnění, když už se k němu dobereme.

Každý vězeň stojí ročně stovky tisíc. Česko jich má nadprůměrně a zbytečně moc

sinfin.digital