Je chybou, že se ODS kvůli Klausovi mladšímu pře. Komentář V. Bucherta

Viliam Buchert

To, že Václav Klaus mladší udělá v ODS průvan, se vědělo dávno před říjnovými volbami. V posledních dnech a týdnech se ale ukazuje, že ten průvan může být pro někoho větší, než je některým občanským demokratům milé. Jenže různé názorové proudy patří do výbavy pravicových stran, důkazem jsou britští konzervativci. Místo aby ODS dokázala své nejvýraznější osobnosti využít ke svému prospěchu, někdy se zdá, že se spíše utápí v nesmyslných třenicích.

Část ODS i některá média například vyčítají Václavu Klausovi, že hlasoval jako jediný poslanec z Demokratického bloku (parlamentní seskupení čtyř pravicových a středových stran) pro to, aby Okamurův kůň Radek Koten (SPD) byl předsedou bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Klaus to ještě okořenil slovy, že „SPD je normální demokratická strana“, s čímž velká část opozice zásadně nesouhlasí.

Jenže bouře nad jeho hlasováním není na místě, protože Klaus to jasně vysvětlil v rozhovoru pro Český rozhlas: „Obsazení výborů byla dohoda všech devíti stran. Čili třeba já nebo poslankyně Černochová jsme byli zvoleni hlasy SPD. Kdyby hlasovali proti nám, nejsme tam.“

Na rozdíl od toho, jak média interpretují jeho slova, také ani nenaznačil, že by hlasoval pro vládu Andreje Babiše a stal se takzvaným přeběhlíkem. „Vzhledem k tomu, že hnutí ANO nejedná s ODS o vládě, nedovedu si představit, že bych takovou vládu mohl podpořit, že by se v ní nějaké naše programové priority objevily,“ řekl Klaus v Českém rozhlase. Přesto byl některými lidmi obviněn, že se chystá pro Babiše hlasovat.

Václav Klaus mladší je příliš samostatná osobnost, aby se zcela a vždy podřídil stranickým přáním. Pokud si bude myslet něco jiného, bude také jinak hlasovat. Není to žádná zrada, jen jiný pohled na výkon politiky.

A že ODS nemusí znít pouze jedním hlasem, za kterým by rád někdo viděl pouze „antibabišismus“ a „antizemanismus“, je dnes zřejmé.

sinfin.digital