Kauza Jana Nečasová: Soud jako součást obžaloby aneb Pošli všechny do tepláků. Komentář Dušana Šrámka

Dušan Šrámek

Odvolací senát pražského Městského soudu odebral soudkyni Heleně Králové kauzu údajného zneužití Vojenského obranného zpravodajství ke sledování první manželky bývalého premiéra Petra Nečase jeho současnou. K odebrání případu došlo poté, co už Králové loni na jaře odvolačka případ jednou shodila ze stolu. Už byl přidělen jiné soudkyni, a kauza se tak vrací na samý počátek.

Případ je pofidérní od samotného začátku. Olomoučtí státní zástupci přišli s konstrukcí, že tehdejší Nečasova tajemnice nechala jeho první ženu Radku sledovat ze žárlivosti, aby na ní zjistila nějaké kompromitující materiály, čímž měla premiéra donutit k rozvodu. Proto se domluvila se šéfy vojenské tajné služby, aby ji sledovali, a něco na ni sehnali.

Podle obhajoby šlo naopak o ochranu tehdejší Nečasovy rodiny před možným ohrožením. V okolí premiérova bydliště se pohybovaly podezřelé osoby, on sám měl mít informace, že to bylo kvůli jednáním o prodloužení pronájmu gripenů. To mělo být i důvodem, proč „sledování“ prováděla armádní kontrarozvědka. Nečas navíc tvrdí, že VOZ zaúkoloval on sám, jeho tajemnice pouze zprostředkovávala konkrétní komunikaci s jejím vedením.

sinfin.digital