Kauza Kremlík: řízená akce, která se vymkla z rukou

Bohumil Pečinka

KOMENTÁŘ BOHUMILA PEČINKY | Už dva týdny je v centru mediálního zájmu zakázka související s elektronickými dálničními známkami. „Hraje se“ jako osobní selhání exministra dopravy Vladimíra Kremlíka, ktetrý se evidentně zapletl do her, jež ho semlely. Svým zmatečným jednáním však zamlžil podstatu celé kauzy.

Všem stranám – jak médiím, tak iniciátorům aféry z řad „dopravního establishmentu“ – tento výklad náramně vyhovuje, neboť je srozumitelný, a proto ho nadále podporují. Celá kauza je ale ve skutečnosti příkladem řízené akce, která se iniciátorům vymkla z rukou.

Co bylo na počátku? Nespokojenost českého „dopravního establishmentu“ (stavební firmy, právní kanceláře, političtí lobbisté, Andrej Babiš…) s tím, kudy jdou finanční toky v resortu, a také konkurenční boj. O důvod víc, že premiér představil ambiciózní Národní investiční plán, který předpokládá rozdělování téměř šesti bilionů korun do dopravní infrastruktury.

Ze strany zájmových skupin kolem dopravy a současně z politického vedení v okolí Andreje Babiše vzniklo zadání: zrušit Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) a vyměnit prvního náměstka na dopravě Tomáše Čočka.

Exkluzivně: Kremlík se jen snaží odvrátit pozornost, tvrdí právník Janoušek

sinfin.digital