Kde je Kim Čong-un? Svět stále nedostal odpověď na velké tajemství Severní Koreje

George Hays

KOMENTÁŘ | O tom, proč severokorejský vůdce Kim Čong-un chyběl na dubnových oslavách výročí narození svého děda Kim Ir-sena, spekuluje mnoho think-tanků, tajných služeb, akademiků i zpravodajských agentur. Je vážně nemocný? Vyhýbá se setkáním kvůli koronaviru? Došlo snad k převratu? Nebo zemřel, jak v čase vydání tohoto textu někteří nanovo spekulují? Ať už byl důvod Kimovy absence jakýkoli, hlavní obava všech je stejná –⁠ kdo by jej nahradil? A jak by převzetí moci v chudé zemi s jaderným programem vypadalo?

Počáteční zprávy, že je Kim ve špatné zdravotní kondici a zotavuje se po údajné operaci srdce, byly jihokorejskou vládou i jejími tajnými službami bagatelizovány. Totalitní „sever“ přitom za celou dobu oficiálně nepopřel, že by Kim trpěl onemocněním srdce nebo byl operován. V minulosti kvůli zdravotním potížím několikrát zmizel a ví se o zdravotních problémech v jeho rodině (cysty, diabetes, srdeční komplikace).

Návštěva Kim Ir-senova mauzolea a oslavy spojené s výročím jeho narození jsou přitom mimořádně významným okamžikem, a pokud je Kim vynechal kvůli zdraví, muselo by jít o vážné problémy. Kdyby někdy v nedávné době zemřel, dalo by se naopak očekávat oznámení jeho smrti k tomuto datu kvůli symbolice a zdůraznění velikosti obou vůdců.

Batman Forever! „Koronavirový“ New York připomíná legendární komiksové Gotham City

sinfin.digital