Kerles: Nechte nás stavět větrníky, zaplatíme vám! Přichází nová éra státního úplatkářství?

KOMENTÁŘ MARKA KERLESE | Německá sociální demokracie navrhuje, aby lidé dostávali peníze za to, že budou souhlasit s výstavbou větrné elektrárny ve svém okolí. Kritiky z řad klimaskeptiků teď možná napadne jízlivá poznámka o potížích Německa při přechodu k zelené energetice. Ovšem zameťme si nejdřív před vlastním prahem. Zdá se totiž, že bez vládních „úplatků“ se dnes neobejde snad žádný velký projekt v energetice. Příklady máme i doma.

V Německu znovu rozvířil debatu na toto téma předseda parlamentní frakce sociálních demokratů Matthias Miersch. V rozhovoru s Neuen Osnabrücker Zeitung prohlásil: „Všichni, kteří akceptují ve svém sousedství větrné elektrárny, a tím přispívají k rozvoji obnovitelných zdrojů energie, by za to měli být odměněni.“

Miersch se vyslovil nejen pro větší státní příspěvky obcím, ale také pro to, aby z „větrníků“ měli prospěch i sami lidé. Podle něj by „politika měla vytvářet přímé finanční pobídky pro občany žijící v takových oblastech“. Jinými slovy: komu nebude vadit, že se z okna dívá na točící se vrtule elektrárny, ten může počítat s odměnou.

Mierschův návrh je odpovědí na narůstající problém, který řeší německá vláda v souvislosti s prosazováním takzvané energetické změny. Jestliže má Německo na základě vládního plánu zvýšit do roku 2030 podíl spotřeby energie z obnovitelných zdrojů ze současných 40 % na 65 %, musí do té doby podle odborníků „zastavět“ větrníky zhruba 2,1 % dosud volné krajiny.

Schmarcz: Energie znamená svobodu. V roce 2020 nás čeká evropský boj o jádro

sinfin.digital