Kerles: Není rouška, není pandemie. České „rouškování“ je geniální vynález

KOMENTÁŘ MARKA KERLESE | Jsou roušky zbytečné, nebo opravdu výrazně pomáhají proti přenosu koronaviru? To je vlastně úplně jedno. Jako symbol pandemie totiž fungují dokonale. A Češi svým „rouškováním“ možná ukázali cestu nezanedbatelné části světa.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz poskytl rozhovor americké televizi CNN jako člověk, kterého si Američané z nějakého důvodu vybrali jako symbol úspěšného boje proti pandemii. Mladý předseda rakouské vlády pochválil „rychlou a tvrdou“ reakci svého kabinetu, díky níž se prý v Rakousku dostalo šíření nákazy pod kontrolu. Křivka nárůstu nových infekcí klesá a také v nemocnicích se situace stabilizuje. A tak, jak řekl Kurz CNN, může Rakousko začít některá ochranná opatření postupně uvolňovat. V polovině května se například chystá otevřít restaurace a hospody. 

„Lidé ale musejí v obchodech, a v budoucnu i v restauracích, nadále nosit masky. Myslím, že to může být užitečné,“ uvedl Kurz. Později svůj návrh upřesnil. Podle materiálu, který projednává vláda, by měla masky (neboli roušky) v hospodách nosit jenom obsluha, nikoliv hosté. Zdůvodnil to tím, že není v silách státu otestovat na koronavirus všechny číšníky a další zaměstnance, kteří by mohli nakazit hosty. A tak budou nosit roušky.

Kristen: Opice rozhodují lépe než finanční experti. Pusťme je i na politiky

sinfin.digital