Kerles: Superhrdinové s mizerným platem. Proč pečovatelky nikdy nestávkují?

KOMENTÁŘ MARKA KERLESE | Pandemie koronaviru mimo jiné ukázala, jak náročná, obětavá, ale hlavně potřebná je práce těch, kteří se starají o staré a nemocné lidi. Velkou poklonu proto pečovatelkám a pečovatelům skládají dnes i politici. Zbývá jen jediná otázka. Jestliže ve světle koronavirové krize všichni přiznáváme, že práce v pečovatelských službách je nad zlato, proč podle toho taky není placená? 

Pečovatelství totiž rozhodně nepatří k oborům, v nichž by se daly vydělat velké peníze. Platy v oboru jsou podprůměrné, mnohem menší než obecně ve zdravotnictví, profese trpí nedostatkem zaměstnanců a velkou fluktuací. A přitom, a to je důležité, se jedná o zaměstnání, které by se ze strany jeho vykonavatelů mohlo stát snadno předmětem „vydírání“ vůči státu. Stejně jako se stát neobejde bez lékařů, zdravotníků, zemědělců či výrobců energie, neobejde se ani bez pečovatelek a pečovatelů. A to ani na jeden jediný den.

Zatímco ale lékaři (nebo jejich odborové organizace) symbolicky stávkují nebo vyhrožují skutečnou stávkou za vyšší platy a lepší podmínky celkem pravidelně (a úspěšně), v pečovatelských službách jako by byli všichni se mzdou a pracovními podmínkami spokojení. Žádná stávka, žádná demonstrace, žádné hrozby. 

Jako za války. Rakousko kvůli koronaviru chystá transporty pro zahraniční zaměstnance

sinfin.digital