Kolman: Odměny politiků za marginální funkce? Poučme se v europarlamentu

Petr Kolman

KOMENTÁŘ PETRA KOLMANA | Evropský parlament (EP) nepatří mezi Čechy a Moravany zrovna k nejpopulárnějším institucím. O tom mimochodem dlouhodobě svědčí mimo jiné i nižší volební účast a také skutečnost, že některé strany a hnutí do nich staví druhořadé kádry. A to přirozeně neplatí jen pro ČR. Nicméně jednu pozitivní věc na EP přece jenom spatřuji a mohli bychom se z ní poučit.

Nutno ocenit, že všichni evropští poslanci pobírají stejný plat. Tedy nejen bez ohledu na to, zda jsou z bohatého Německa anebo chudšího Bulharska či Rumunska, ale hlavně všichni pobírají stejně bez zřetele na to, jestliže jsou místopředsedy či předsedy nějakého výboru, podvýboru anebo jiného orgánu. To bychom v budoucnu měli určitě zakomponovat i do české parlamentní kultury. Kdo se se zajímá o veřejné dění už tuší, kam tím autor glosy míří.

Ano, odpadly by nechutné, únavné a dlouhé tahanice o to, kdo bude kde místopředsedou nějakého super významného podvýboru, který se schází jednou za tři měsíce. Kdysi mne pobavil jeden poslanec, který zdůvodňoval existenci svého podvýboru, kterému ráčil předsedat, těmito slovy: Náš orgán je velice pracovitý a nezbytný, o čemž svědčí, že se schází každé dva měsíce, na rozdíl od jiných, které se schází s bídou jednou za tři měsíce.

sinfin.digital