KOMENTÁŘ: Babišův smělý investiční plán? Jen bombasticky maskuje dosavadní neúspěchy a koncentruje moc

Premiér Babiš vytáhl „Národní investiční plán“ zahrnující údajně 17 tisíc projektů s celkovými náklady téměř 3,5 bilionu korun. Na první pohled působí tato myšlenka velkolepě a rozumně. Vytváří obraz Andreje Babiše jako velkého národohospodáře se skutečnou vizí, který umí plánovat budoucnost státu v horizontu mnoha volebních období. Reálně jde však jen o kombinaci kouřové clony a dalšího pokusu koncentrovat moc nad přerozdělovanými zdroji.

Investiční částka naplánovaná do roku 2030 je přímo ohromující: 3450 miliard korun. Je to suma, která mnohé omračuje a ostatní si ji ani nedokáží představit. O to ostřeji kontrastuje s dosavadními částkami, jež vlády pod Babišovou patronací reálně investovaly.

Posuďme fakta: v letech 2016, respektive 2017, tedy již v plném rozpuku Babišova finančního řízení státu, poklesly vládní investice na neslavných 84,7 miliard, respektive na 81,6 miliard korun. Obě částky (v dobách prudkého ekonomického růstu) byly podstatně nižší, než sumy, které předtím investovala Nečasova vláda v době ekonomické krize.

Její předchůdkyni (Topolánkova vláda s finančním ministrem Kalouskem) se dokonce podařilo podíl vládních investic na celkových výdajích dostat nad úroveň 10 procent. Babiš jako hlavní vládní financiér „dokázal“ (při enormní konjunktuře ekonomiky) tento podíl srazit pod 7 procent… 

Výjimkou potvrzující pravidlo je fakt, že Sobotkova vláda s ministrem financí Babišem zaznamenala v roce 2015 investiční rekord, ale to jen shodou náhod: celkové investice vzrostly neočekávaně na 176 miliard. Důvodem bylo neplánované masivní financování programů, na nichž se spolupodílely evropské fondy.

Asi netřeba dodávat, že téma a především sliby mohutných rozvojových investic byly mantrou Babišovy politiky již od okamžiku magnátova vstupu do politiky.

Höschl: Babiše mladšího vnímám jako oběť a je mi ho líto

sinfin.digital