KOMENTÁŘ: Debata s občany Macronovy problémy nevyřeší. Maximálně mu poskytne trochu času

Milan Rokos

V Česku skončily občanské konzultace o Evropské unii rozpačitě, francouzská vláda se jejich prostřednictvím chce s občany bavit o daních i demokracii. Hnutí žlutých vest neskrývá skepsi, a není se co divit. O tématech debaty rozhodla vláda, která také předem říká, že se závěry konzultací řídit nebude. Proč potom takovou hru na demokracii vůbec pořádá?

Radikálně snížit daně a zvýšit minimální mzdu i důchody si francouzský stát dovolit nemůže. Jak tedy odpovědět na požadavky žlutých vest, a nehodit přitom pod stůl reformní prezidentský program?

Emmanuel Macron přišel před časem s únikovou cestou – nespokojeným Francouzům nabídne „národní občanskou debatu“, v níž se budou moci k zásadním politickým tématům vyjádřit. Prezident ale dal zároveň jasně najevo, že své nejdůležitější programové cíle měnit nehodlá.

Francouzi se podle průzkumů k prezidentovu nápadu staví pozitivně – o účast projevilo zájem až 45 procent dotázaných a slyšelo o nich 81 procent lidí. To je ale asi to jediné pozitivní, co se dá o debatě týden před jejím začátkem říci. V úterý večer totiž odstoupila žena, která měla organizaci celého projektu na starosti, Chantal Jouannová. Reagovala tak na veřejnou diskuzi, kterou rozvířily informace o jejím platu, jenž přesahuje 14 tisíc eur měsíčně (asi 370 tisíc korun).

Macron není Bůh, ale lepší nástupce se beze změn systému bude hledat těžko, říká Pavel Smutný

sinfin.digital