Konec legrace: Jak policie zametla průšvih v Lipníku a kdo zhasne ve sněmovně? Komentář R. Maleckého

Robert Malecký

Je to přesně rok, co se Bohuslav Sobotka pustil na pole politického dirty-talku (pro mladší ročníky: Sobotka je pán, který je stále ještě předsedou vlády ČR). V jednom ze svých k uzoufání dlouhých postů tehdy na facebooku použil slovo „předposraný“, čímž si vytvořil malý osobní rekord. Stalo se toho za ten rok hodně, což Sobotku dokonce na jaře vedlo k použítí termínu „ojebat“. My se nyní s tímto pánem rozloučíme a popřejeme mu hodně šťastných chvil v brněnském kroužku sci-fi a fantasy, kam v roce 1989 nedošel, neboť cestou omylem vstoupil do ČSSD. A nyní už k podstatnějším událostem.

V Česku skončila legrace. A to doslova. Úřad, který jsme si zřídili, aby dohlížel nad financováním kampaní politických stran (ve kterých se na nějaké limity samozřejmě dál kašle), začal dohlížet nad tím, aby si lidi z politiků nedělali legraci. A začal rozdávat pokuty, nejnověji Oskaru Fuchsovi, který na internetu nabízel trika a hrníčky se slogany o Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO, máme rádi kuřecí pařátky.

„Úřad má za to, že obsah internetových stránek … jsou volební kampaní, tj. že vyobrazení nabízených předmětů představují sdělení v neprospěch jak kandidujícího politického hnutí ANO 2011, tak i ing. Andreje Babiše jakožto kandidáta kandidujícího politického hnutí. Úřad příkladmo uvádí, že jsou zde vyobrazeny a nabízeny např. plakáty a pohlednice s nápisem Serou vás vaše děti? Volte ANO a poserte jim celý život.

(ze zdůvodnění 25tisícové pokuty, kterou úřad Fuchsovi udělil)

Vůbec nejhorší na celé věci je fakt, že zmíněný Úřad pro demonstraci vlastní zbytečnosti vymýšlením hovadin postupuje přesně podle litery zákona. Jeho duch ovšem uniká otevřeným oknem. My se nedomníváme, že za tímto cenzorským postupem je skutečně snaha potlačit v česku humor, politickou satiru a svobodu slova vůbec. Vidíme jen, jak si úředníci ve své tuposti léčí mindráky na obyčejných lidech, když na velké stranické (a prezidentské) ulejvárny nedosáhnou. Bohužel cesta k nápravě existuje jediná: někdo z postižených musí blbý zákon dotáhnout k Ústavnímu soudu, aby ho buď zrušil, nebo aspoň tupým úředníkům nastavil mantinely.

Šéf Ústavního soudu: Babiš může dostat i 6 pokusů vládnout, prezident rozpustit sněmovnu nemusí

sinfin.digital