Konec nouzového stavu natruc Hamáčkovi? Babiš hazarduje, výsledkem bude chaos

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Sliby se slibují, blázni se radují. Opozice a občané slaví, že premiér Andrej Babiš brzy ukončí nouzový stav a s ním krizi. Opak je pravdou. Pokud ke 30. dubnu zároveň neskončí všechna omezení jako vynucený pobyt doma či zákazy podnikat a vycestovat, tak se bez krizového zákona země ocitne v chaosu. Padne totiž ústavní legislativní rámec, na jehož základě vláda restrikce vyhlásila, a zmizí i hlavní nástroje k boji s epidemií.

Tak jak to má ve zvyku, Andrej Babiš se k ukončení nouzového stavu rozhodl náhle – zřejmě na radu PR odborníků. Pravda je, že málem vypukly oslavy. To by ovšem bylo velmi předčasné. Předseda vlády totiž neřekl, že se ke 30. dubnu vracíme k normálu a vláda ruší všechna omezení. Sice slíbil, že je o čtrnáct dní zkrátí, nicméně i pak řada provozoven, zejména restaurací, zůstane ještě nějakou dobu zavřená. A jak to bude s nejvíce diskutovaným zákazem opustit republiku, je vůbec ve hvězdách.

Většina lidí to zřejmě netuší, ale samotné vyhlášení a případné prodloužení nouzového stavu ještě neznamená žádný zásah do jejich životů. Pravdu ale je, že dává vládě pravomoci omezit některé ústavní svobody. Zejména majetková a podnikatelská práva či svobodu pohybu. Všechna zásadní nařízení vlády, jimiž sešněrovala byznys a občany, se odvolávají na krizový zákon a vyhlášení nouzového stavu. Jakmile skončí, bude vláda muset zmíněná opatření nějak krkolomně obnovit, jinak začnou být neústavní.

sinfin.digital