Koštoval: Vláda demonstruje řešení krize. Proč tedy nepostupuje odpovídajícím způsobem?

Daniel Koštoval

KOMENTÁŘ DANIELA KOŠTOVALA | Plošná opatření proti koronaviru už dolehla v podstatě na každého Čecha. Platí zákaz veřejných akcí s účastí nad sto lidí a školy jsou zavřené. Premiér Babiš demonstruje akční nasazení sebe i své vlády. Mluví se o mimořádné situaci či o předcházení vzniku opravdové krize. Ale proč tedy kabinet nefunguje podle zákona o krizovém řízení?

Česká legislativa zná tři krizové stavy a stav válečný. První úroveň – stav nebezpečí – zakotvuje zákon o krizovém řízení a může jej vyhlásit hejtman. Stav nouze a stav ohrožení státu zakotvuje ústavní zákon o bezpečnosti č. 110/1998 a rozhoduje o nich vláda.

S ohledem na rostoucí počty případů je zjevné, že šíření koronaviru nabývá v Česku na síle, a vyskytl se i případ přímé nákazy na našem území bez vazby na epicentrum v Itálii. Vláda tedy zavedla v úvodu zmíněná opatření, ale za krizový stav to ještě nepovažuje. Žádný nevyhlásila. Svolává opakovaně epidemiologickou komisi pod vedením ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) a mluví o mimořádné situaci a typových plánech pro takové případy.

Svědectví z řecké hranice: Válka propagandy. Po střetech ukazují děti, rozdávají se nůžky

sinfin.digital