Kotrbatý: Mladý grázl, nebo oběť lynče? Lidi už nedefinuje, kým jsou, ale koho volí

Adam Kotrbatý

Lidé na sociálních sítích se o víkendu opět hromadně pohoršovali. Nejprve jedna část spílala mladému studentovi americké katolické střední školy za jeho neuctivost vůči stařešinovi indiánského kmene, aby ji následně druhá skupina vystřídala s nářky nad ubohostí médií. To, když se ukázalo, že se celý příběh, který rezonoval i v respektovaných zámořských titulech, odehrál úplně jinak. Oba tábory jsou si ale podobné v tom, jak rychle dovedou lidi soudit. Znovu tak ukazují, že příkopy (nejen) v americké společnosti jsou hlubší, než jsme si ochotní přiznat.

Na první pohled vypadalo video jasně. Mladý drzý spratek s čepicí s nápisem Make America Great Again (MAGA) se vysmívá indiánskému stařešinovi. „A ti další hulákali a křičeli ‚Postavte zeď!‘,“ přidávali si lidé na Twitteru. Student Nick Sandmann, který se přišel zúčastnit pochodu proti potratům, dostal za uši. Katolická střední škola v Covingtonu se za jeho chování omluvila.

Jenže o den později zveřejnila skupina hebrejských černošských izraelitů podstatně delší video, na němž je celá situace u Lincolnova památníku ve Washingtonu zachycena úplně jinak. Je to naopak indiánský stařešina, který provokuje, když mlátí do bubnu hned vedle chlapcovy hlavy. Student naopak prokazuje neobvyklou trpělivost. A nikdo nekřičí o stavbě zdi.

Zatímco první skupina se začala omlouvat a kát za ukvapenost, ti, kteří dosud spíše mlčeli, okamžitě vystartovali s kritikou médií a odpůrců amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten si na Twitteru také přisadil. „Nick Sandmann a studenti z Covingtonu se stali symboly falešných zpráv a toho, jak zlé mohou být,“ napsal Trump.

Půr: Před Německem a Francií se musíme mít na pozoru. Naše role v unii oslabuje

sinfin.digital