Kotrbatý: Zpráva o Trumpovi je také vzkazem pro Evropu. Co bychom si z ní měli vzít?

Adam Kotrbatý

Dlouho očekávaná zpráva zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera o údajných prohřešcích amerického prezidenta Donalda Trumpa je důležitým vzkazem i pro Evropany. Definitivně totiž potvrzuje, že se na nevyzpytatelného šéfa Bílého domu nemůžeme spolehnout. Čím dříve s tím začneme pracovat, tím lépe pro nás.

Řeší se hlavně ve Spojených státech, přesto by měla být důležitým mementem i pro Evropu. Muellerova zpráva nese zásadní sdělení pro americké spojence. Obsáhlý text totiž dává jedno z nejkomplexnějších nahlédnutí do zákulisí Bílého domu, a především na to, jak se rodí klíčová rozhodnutí prezidenta. 

Není to přitom pěkné čtení. Pro Evropany není paradoxně klíčová část popisující výsledky vyšetřování styků Trumpa a jeho týmu s Rusy. V té jde s trochou nadsázky o příběh zoufalé touhy dostat se k moci a o to, co dovede napáchat například nepříliš prozíravý, ale zato příliš aktivní Trumpův syn Donald junior. Varovnější je však pasáž věnující se údajnému prezidentovu maření spravedlnosti.

V USA se bude ještě týdny, spíše měsíce, debatovat, zda ministr spravedlnosti William Barr rozhodl správně, když si z Muellerem nabízených variant vybral tu pro Trumpa příznivější – tedy nestíhat jej. Nechme tento spor teď na chvíli spát. Na první pohled čistě vnitropolitické téma totiž v Muellerově elaborátu přesáhlo hranice Spojených států.

Maňák: Vládní válka s vrtkavým růstem. Nepřítelem číslo 1 je tu rozhazovačná politika

sinfin.digital