Kovář: Jeremy Corbyn – muž, ze kterého jde strach

KOMENTÁŘ MARTINA KOVÁŘE | Zatímco nového britského premiéra Borise Johnsona je i v českých médiích všude plno, o jeho hlavním protihráči, šéfovi labouristů Jeremym Corbynovi, to rozhodně neplatí. Kdo Corbyn je a jaké jsou jeho šance na úspěch?

Na britské politické scéně se od června 2016, kdy v referendu o brexitu zvítězili stoupenci odchodu z EU, dějí velké věci: Rezignace expremiéra Davida Camerona a jmenování Theresy Mayové na jeho místo. Následně, o rok později, parlamentní volby, v nichž ministerská předsedkyně jen velmi nepřesvědčivě porazila opoziční labouristy a mohla sestavit kabinet s těsnou většinou ve sněmovně pouze díky spojenectví s irskou Demokratickou unionistickou stranou. V dalších letech jsme byli svědky neschopnosti Mayové prosadit v parlamentu svoji verzi dohod s Bruselem, její rezignace a před pár týdny razantního vstupu Borise Johnsona do Downing Street číslo 10. V současné době se vzhledem ke křehké vládní většině a k nejednotnosti toryů ohledně finální podoby brexitu schyluje ke čtvrtému vnitropolitickému dramatu – k předčasným volbám. 

Protivník Borise Johnsona

Pro kontext se vraťme ještě jednou k Johnsonovi. „Boris“, jak mu Britové v dobrém i ve zlém familiárně říkají, je všechno jenom ne šedivý, nevýrazný typ. Už za studií v Oxfordu a poté jako novinář, jako starosta Londýna, jako jeden z hlavních stoupenců brexitu, jako ministr zahraničí i nyní jako ministerský předseda byl a stále je doslova všudypřítomný, invazivní a také kontroverzní. Podobně jako on rozdělovali společnost naposledy Tony Blair na sklonku své kariéry (premiérem v letech 1997–2007) a Margaret Thatcherová v osmdesátých letech minulého století (premiérkou v letech 1979–1990). Pro své stoupence je Johnson div ne „churchillovským géniem“, třebaže „poněkud nevyzpytatelným a někdy až příliš otevřeným a neformálním“; jeho odpůrci jej naopak ostře kritizují a nezřídka o něm mluví jako o „lháři a podvodníkovi, nezpůsobilém pro funkci šéfa vlády“. Právě schopnost polarizovat, nikoli spojovat, je nicméně tím, co má Johnson společné se svým hlavním rivalem v (tak jako tak se blížících) parlamentních volbách, s Jeremym Corbynem.

Tahá za nitky v pozadí a Brity nasměroval z EU. Kdo je Johnsonovo tajné eso pro brexit?

sinfin.digital