Kovář: Nový útok klimatických aktivistů míří nejen na Federera, ale i na nás všechny

KOMENTÁŘ MARTINA KOVÁŘE | Na přelomu týdne přišel nový, na první pohled nenápadný útok mladých klimatických aktivistů v čele se Švédkou Gretou Thunbergovou proti všem, kteří věci nevidí tak jako ona. Tentokrát zacílili na jednoho z nejlepších tenistů planety, Švýcara Rogera Federera, a sice kvůli jeho dlouholeté spolupráci s bankou Credit Suisse, jež – mimo jiné – investuje do obchodu s fosilními palivy. Nepochybuji, že se jedná o další posun v aktivitách zelených aktivistů, dost možná nejvážnější, jakého jsme zatím byli svědky.

Švédka Greta Thunbergová, iniciátorka dnes již celosvětové kampaně na ochranu klimatu, se až doteď soustředila především na kritiku předních politiků, kteří podle ní nedělají nic, anebo jen málo pro to, aby zachránili planetu. Její plamenné vystoupení v New Yorku, charakterizované důrazným „Jak se opovažujete?“, jí sice zajistilo širokou pozornost médií, mnohé světové lídry ovšem nechalo chladné. Americký prezident Donald Trump se omezil na ironickou poznámku na twitteru, o reakci největších znečišťovatelů životního prostředí, jakými jsou Čína, Indie, Brazílie, Mexiko a další, prakticky nelze mluvit. 

Obrácení pozornosti k Rogeru Federerovi je v lecčems novinkou. Zelení aktivisté světového tenistu kvůli jeho spolupráci s výše zmíněnou bankou poprvé atakovali již před časem. V pobočce Credit Suisse hráli oblečení v bílém tenis, což mělo dodnes soudní dohru, než toto pondělí soudce rozhodl, že jednali přiměřeně a neprovnili se. Čerstvý apel Grety Thunbergové „Rogere, souhlasíš s tím?“ napsaný v souvislosti s faktem, že banka Credit Suisse poskytla firmám, hledajícím nová ložiska fosilních paliv, již několik desítek miliard dolarů, přesto vnesl do celé záležitosti novou dynamiku.

Kovář: Jaký byl a jaký bude. Osobní ohlédnutí za rokem 2019 a stručný výhled na rok 2020

sinfin.digital