Kovář: Sex, lži, video a politika. Ve Francii jde o víc než jen o post pařížského starosty

KOMENTÁŘ MARTINA KOVÁŘE | Starší z nás si nepochybně pamatují film amerického režiséra Stevena Soderbergha „Sex, lži a video“ z roku 1989 s Andie MacDowellovou v hlavní roli, jenž tehdy vyvolal svou otevřeností nejen ve světě filmu malou senzaci. A právě na tento název jsem si vzpomněl, když před pár dny odstoupil z boje o post pařížského starosty kandidát vládní strany prezidenta Emmanuela Macrona a jeden z jeho nejbližších lidí Benjamin Griveaux poté, co se na sociálních sítích objevilo video, zachycující jej při nemanželské sexuální aktivitě. Nejen francouzská metropole byla a stále je pobouřena, neboť se jedná o vskutku bezprecedentní záležitost. 

Co do té doby bezúhonný Griveaux, jehož na kandidátce bezprostředně po rezignaci nahradila ministryně zdravotnictví Agnès Buzynová, vlastně provedl? Ne – nespáchal incest, nikoho neznásilnil, ani se nepokoušel flirtovat s nezletilou osobou, nelaškoval na veřejnosti s prostitutkou či s prostitutem. Nedopustil se ničeho jiného, než že před dvěma lety své sedmadvacetileté přítelkyni zaslal video, na němž masturboval před kamerou. Současný skandál v první řadě nezpůsobil fakt, že se takto (za)choval politik a ženatý muž se třemi malými dětmi, kladoucí ve své kampani důraz na konzervativní hodnoty, jakkoli už to má samo o sobě velký „senzační potenciál“, nýbrž skutečnost, že někdo umístil inkriminované video na sociální síť.

Ještě než se budeme věnovat možným důsledkům aféry na francouzskou politiku a společnost, zrekapitulujme si fakta, i ta jsou totiž více než pozoruhodná. Mladá žena, Alexandra de Taddeová, jíž byla nahrávka určena, tehdy studovala práva a dnes je, nikoli překvapivě právničkou. Kromě toho je ovšem taktéž radikálně levicovou aktivistkou. Jejím současným „přítelem“ pak není nikdo jiný než Pjotr Pavlenskij, performer (spíše nevalné, pokud vůbec nějaké úrovně) a především ruský politický aktivista, jemuž francouzská vláda před třemi lety poskytla politický azyl a jenž se jí nyní „odměňuje“ tím, že úzce spolupracuje s protestním Hnutím žlutých vest, jež jdou prezidentu Macronovi a premiérovi Édouardu Philippeovi „po krku“. Jak vidno, do boje o funkci starosty hlavního města Francie se zapojuje kdekdo a hraje se vskutku „bez rukaviček“.

Blíží se revoluce v bydlení? Rodinný domek se zahrádkou je přežitek, říkají urbanisté

sinfin.digital