Kovář: Těžká chvíle demokratů. Trump má po superúterý všechny trumfy v rukou

KOMENTÁŘ MARTINA KOVÁŘE | Demokratická strana si v týdnu prošla klíčovým okamžikem primárek – volebním superúterým, které bylo nebývale strhující a vneslo do volebního klání zásadní dynamiku. Miliardář Michael Bloomberg zcela propadl, dosavadní lídr Bernie Sanders utrpěl několik nepříjemných porážek a bývalý Obamův viceprezident Joe Biden, jehož kampaň byla takřka na odpis, je překvapivě ve vedení. Hlavním vítězem úterních voleb je ale stávající prezident Donald Trump.

 

Začněme největším zklamáním. Michael „Mike“ (či „Mini Mike“, jak mu posměšně říká Trump) Bloomberg, bývalý starosta New Yorku, jenž vsadil vše (včetně obrovského množství peněz) právě na volební „superúterý“, byl ze strany voličů vystaven neobyčejnému ponížení: nevyhrál ani v jediném státě a jeho výsledky byly tak mizerné, že vzápětí z boje odstoupil.

Bloombergův případ jasně ukázal, že je veliký rozdíl v tom umět vydělat jmění v byznysu a starostovat v New Yorku (což, pozor, není „Amerika“, nýbrž nanejvýš specifický „stát ve státě“) a v tom vést úspěšně politickou kampaň na celostátní úrovni. K tomu je totiž nutné mít v sobě něco, co se nedá koupit ani za miliardu dolarů a co je skutečně přitažlivé pro velkou masu voličů, ať už tomu budeme říkat charisma či jakkoli jinak. Bloomberg to v sobě zkrátka neměl a voliči a voličky to s instinktem sobě vlastním neomylně vycítili, nemluvě o tom, že jeho kampaň „páchla“ i na americké poměry až příliš penězi – i Donald Trump je proti němu div ne chudina, a to je co říct. Výsledek je nabíledni: jedna velká bublina splaskla.

Poučení ze slovenských voleb: lákat nevoliče, netříštit síly a nalomit podporu konkurence  

sinfin.digital