Kozel zahradníkem: Na ženská práva v OSN dohlíží Saúdská Arábie, která je sama porušuje

Lukáš Lhoťan

Saúdská Arábie byla zvolena do komise OSN pro ženská práva. Toto rozhodnutí vyvolalo mediální bouři, právě kvůli faktu, že Saúdská Arábie patří mezi hlavní porušovatele ženských práv. Tato země se opírá o tradiční výklad islámu a jeho práva. „Zplnomocnění Saúdské Arábie k ochraně práv žen je jako udělat žháře šéfem hasičů,“ prohlásil Hillel Neuer, výkonný ředitel UN Watch — organizace monitorující OSN. „Je to absurdní a morálně odsouzeníhodné,“ dodal. Nikoho asi nepřekvapí, že hlasování bylo tajné.

V souvislosti s touto událostí by bylo ovšem dobré připomenout nedávnou kauzu jisté saúdskoarabské ženy Diny Alí Laslúmové (24), jež se pokusila uprchnout do Austrálie. Byla však zadržena filipínskými úřady a předána zpět rodině, jelikož ani jako dospělá žena nemá podle islámského práva (šarí’a) svobodu rozhodování o sobě samé.

Laslúmovou zadržely úřady ve filipínské Manile a předaly ji jejím dvěma strýcům, kteří si pro ni na Filipíny přiletěli. Dívka během zadržení filipínskými úřady zveřejnila na internetu krátké video z mobilního telefonu, kde žádala o pomoc s prosebnými výkřiky, že ji její muslimská rodina zavraždí, až ji dostane do rukou. Podle deníku The Australian se žena bránila, nebylo jí to však nic platné. Její příbuzní ji fyzicky napadli, spoutali, zalepili ústa a odvlekli do letadla směr Saúdská Arábie, a to za dohledu filipínských úřadů. Podle některých médií se na celé věci podílela i kuvajtská ambasáda na Filipínách.

Celý komentář si můžete přečíst na webu Reflex.cz.

sinfin.digital