Kupka: Duch Franze Kafky se za břicho popadá

Martin Kupka

KOMENTÁŘ MARTINA KUPKY | Tuhle se u mě na radnici zastavil zástupce společnosti, která se stará o to, abychom měli správně nastavené směrnice bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP) a všech dalších bezpečností, jestli máme v pořádku hasičské přístroje a podobně. A že prý nám ještě pár věcí chybí a on nám je za nějaký peníz zajistí. Začetl jsem se do seznamu nedostatků a zjistil jsem, že nám hrozí pokuta za to, že v nějakém šanonu nezakládáme žádosti o zdravotní prohlídky našich zaměstnanců.

Reagoval jsem patřičně pobouřeně a čekal jsem, že pán řekne něco ve smyslu, že souhlasí, že je to úplná kravina, ale zákon to vyžaduje. Jenže on byl dotčen snad ještě víc než já a začal mi zaníceně vysvětlovat, že to přeci potřebujeme, protože jinak nám hrozí riziko vysoké pokuty. Anebo další nedostatek – nemáme ve směrnici o bezpečnosti práce zvláštní ujednání pro zacházení s těhotnými ženami. Opět pod velkou pokutou!

Vyplynulo z toho pro mě několik otázek.

Proč nestačí, když mám zprávu od paní doktorky, že zaměstnanec je schopen výkonu činnosti, kterou má vykonávat? Z toho přece po použití pověstného selského rozumu tak nějak samo od sebe plyne, že k ní zaměstnanec dorazil a ona ho prohlédla. A jestli byl takto naplněn účel prohlídek, pak přece může být státu úplně jedno, jestli jsem poslal písemnou nebo e-mailovou žádost, nebo paní doktorce zavolal, anebo k ní zaměstnance jen poslal, protože ona přece ví o naší řádně uzavřené smlouvě o tom, že pro nás prohlídky dělá. (A to nemluvím o tom, že si vůbec nejsem jistý, proč je to pro klasickou kancelářskou práci vlastně potřeba!)

Zeman je nenahraditelný. Potřebují ho i jeho odpůrci, Babiš je na něm závislý, říká Krejčí

sinfin.digital