Kupka: Žádný superúřad stavební řízení nezrychlí

Martin Kupka

Nevím, co to máme u nás nemoc, ale když se objeví nějaký problém v řízení státu, dříve nebo později někdo vymyslí spásné řešení ve formě nového centrálního úřadu. Naposledy se to přihodilo v oboru stavebního řízení a autorkou myšlenky je ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která nedávno prosadila na vládě záměr, jak by měl vypadat nový stavební zákon.

Stavební úřady jsou dosud sice vykonavateli státní správy – tedy vůle státu – ale aby byly co nejblíže konkrétním řízením a znaly situaci v terénu, jsou zařazeny do městských nebo obecních úřadů. Města a obce tak tuto činnost vykonávají pro stát.

To může v některých vyhrocených případech vytvářet situace, kdy neúspěšní uchazeči o stavební povolení tvrdí, že stavební úřad trpí takzvanou systémovou podjatostí, protože nevykonává nezávisle státní správu, jak by měl, a místo toho podléhá názoru samosprávy, tedy konkrétní radnice, pod kterou patří. Nemohu samozřejmě dát ruku do ohně za to, že taková situace nikdy a nikde nenastala, ale také vím, že všichni úředníci jsou – pod vlivem veškerých debat o státní službě a nezávislém výkonu státní správy – na nějaké zásahy zvenčí do svého rozhodování tak citliví, že by se takový případ dlouhodobě neutajil.

Mírný pokrok v mezích obchodní války. Čínská delegace vyjednává v USA, nabízí ústupky

sinfin.digital