Kupředu levá, biologii navzdory. Komentář Jana Paličky

Mezi americkými Demokraty získává na významu silně progresivní stranické křídlo, které má za jeden ze svých programových středobodů úspěšnou aplikaci politiky identit do běžného života. Důležité pro ně tedy není to, kým člověk je, ale to, kým se cítí být, což musí být za každou cenu respektováno. I když to zrovna objektivně nedává smysl.

Ještě nedávno relativně minoritní křídlo progresivistů v americké Demokratické straně se nyní dostává čím dál více do popředí zájmu. Možná, že místy až na dřeň vyhrocený konzervatismus republikánského prezidenta Donalda Trumpa, vyvolal reakci v podobě zvýšení poptávky po opačném extrému, tedy té nejtvrdojadernější formě moderního levicového liberalismu. Právě tato poptávka vynesla do křesel amerického Kongresu několik hvězd, u jejichž nápadů náhodný pozorovatel místy neví, zda se má smát, nebo plakat. Jednou z nich je nově zvolená kongresmanka Ilhan Omarová.

Sedmatřicetiletá rodačka ze Somálska zastupující Demokraty v pátém volebním obvodu státu Minnesota se rozhodla nebýt už jen tou první muslimkou v hidžábu v Kongresu a po vzoru své stranické kolegyně Alexandrie Ocasio Cortezové se vyrukovala i s politickou kauzou. V rámci progresivních témat se začala angažovat v jednom z těch nejvíce typických, konkrétně v aplikaci identitní politiky, tedy toho, že rozhodující je, kým nebo čím se zrovna lidská bytost cítí být. S tím je spojeno dnes již několik desítek rozličných genderů a možností je mezi sebou střídat. Konkrétně pak začala Ilhan Omarová bojovat za právo mužů identifikujících se jako ženy účastnit se ženských sportovních závodů, jmenovitě závodů ve vzpírání. Ano, je to skutečně tak absurdní, jak to zní.

Inspirací pro aktivitu Ilhan Omarové byla vzpěračka JayCee Cooperová žijící v jejím volebním obvodu. Ta je sice biologicky mužem, ale identifikuje jako žena a obléká se jako žena, nicméně ani přesto jí/mu není umožněno účastnit se ženských vzpěračských soutěží. V tom Ilhan Omarová spatřuje porušování občanských práv a diskriminační jednání ze strany vzpěračské asociace.

Palička: Stojí za rozpoutáním genderové války záchodová lobby?

sinfin.digital