Lazarevič: Produktivita práce skomírá, ohrozí to naše mzdy

Arsen Lazarevič

Produktivita práce v Česku se mezi roky 2010 a 2017 zvedla jen o desetinu. Na Slovensku to za stejnou dobu bylo 16 procent, v Polsku téměř 20 procent, jak vyplývá ze statistik OECD. Hrozí, že nejen naše ekonomika, ale také mzdy porostou v delším horizontu mnohem méně než v úspěšnějších zahraničních zemích.

Česko má od začátku hospodářské krize v roce 2009 problém. Produktivita práce v přepočtu na odpracovanou hodinu roste pomaleji než v dalších zemích Visegrádské čtyřky. Nelichotivá situace se už projevuje na nižším hospodářském růstu – v tomto roce přidá ekonomika podle predikce Evropské komise 3 procenta HDP. Pro srovnání: slovenská ekonomika stoupne o 4 procenta, maďarská o 4,3 procenta a Polsko poroste téměř o pět procent. Predikce je taková, že v dalších letech česká ekonomika zpomalí.

Nebylo tomu tak vždy. Česko bylo od roku 2002 do roku 2007 evropskou velmocí v růstu produktivity – v tomto období se zvýšila o 27 procent. Důvodem byla z velké části expanze zahraničních firem, které přinesly nové technologie a způsoby výroby. Lákalo je nejen nejstabilnější podnikatelské a ekonomické prostředí ve východní Evropě, ale také přijatelné náklady především na pracovní sílu. Vlády je vábily štědrými investičními pobídkami, čímž ale zadělaly ekonomice na problém. Některé firmy tak nejen obdržely i miliony korun na vytvoření jednoho pracovního místa, zároveň pět let nemusely platit daně.

Tato podpora byla na úkor všech ostatních firem – především těch domácích. Ty nejen že nedisponovaly potřebnými technologiemi, zároveň jim vláda přivedla konkurenci, které navíc věnovala výhodu, a rozvoj domácích firem tak byl uměle přidušen.

Většina Čechů svatby homosexuálů nechce, zkusím o tom přesvědčit Maxovou, říká Faltýnek

sinfin.digital