Lidovci ze stanů, Kalousek do LESa a smějící se Babiš. Glosa Marka Stoniše

Marek Stoniš

A pak, že se na naší mrtvolné politické scéně nic neděje. Lidovci (to je ta strana, co čtyři roky mávala pro Babišovy buzerační zákony ještě dříve, než je stačil dopravit do Parlamentu) začali couvat z odvážného projektu předvolební koalice s hnutím Starostové a nezávislí.

Nejprve se holedbali, že deset procent je moucha. Ale když se jim vysmálo i pár průzkumů veřejného mínění, zjevně mění taktiku. My jsme to tak úplně vážně nemysleli, budou tvrdit. A když se za pár týdnů zeptáte nějakého lidovce na osud koalice se STAN, zeptá se vás, o jakých stanech to proboha mluvíte, a začne drmolit lidovecké báchorky o podpoře rodin, živnostníků a drobných podnikatelů.

TOP 09 má snad ještě větší smysl pro černý (nebo spíše zelený) předvolební humor. Na svoji tiskovku si Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem přivedli Martina Bursíka a Džamilu Stehlíkovou (někdejší ministryně lidských práv, která mimo jiné navrhovala, aby všechny těhotné ženy nosily na oblečení žluté nálepky, díky kterým by je lidé pouštěli sednout ve veřejné dopravě) a oznámili, že mají tak rádi přírodu, čistý vzduch, lesy a louky, že nabídnou sedm míst na kandidátkách lidem z Bursíkovy Liberálně ekologické strany.

Ta sice reálně neexistuje, ale může se pochlubit jedním nezpochybnitelným zázrakem – má více fanoušků ve veřejnoprávních médiích než voličů. „Co jsme si, to jsme si,“ můžou si dnes navíc říct Martin Bursík a Karel Schwarzenberg poté, co druhý z nich kdysi zrádně opustil řady Bursíkových zelených a nechal se Miroslavem Kalouskem instalovat do čela nové TOP 09.

sinfin.digital