Macronovo důchodové tažení: Hněv Francouzů má otupit stejný trik, jakým „umlčel“ žluté vesty

Milan Rokos

KOMENTÁŘ MILANA ROKOSE | V debatě svolané kvůli žlutým vestám se francouzští občané mohli vyjadřovat k daním nebo migraci, nyní mají diskutovat o reformě penzijního systému. Téma složité i pro mnohé ekonomy se pro běžného člověka zužuje na klíčovou otázku: Jakou budu mít penzi a v kolika letech do ní odejdu? Ti, kteří přijdou o svá privilegia, ale vyjdou do ulic nehledě na vysvětlované technikálie.

Pět stovek francouzských občanů mělo ve čtvrtek večer čekat na prezidenta Emmanuela Macrona, aby mu položilo otázky týkající se penzijní reformy. Začátek veřejné debaty o plánované reformě důchodového systému se ale nakonec musel odložit – země truchlí po smrti 86letého exprezidenta Jacquesa Chiraka.

Nástroj, který použil Macron už v reakci na protesty žlutých vest, chce vyzkoušet i v případě penzijní reformy, proti níž se 13. září zvedla mohutná vlna stávek a demonstrací. Zatímco v případě žlutých vest se prezidentův tým ptal na to, které daně jsou pro občany důležité a čeho jsou ochotni se vzdát, tentokrát půjde spíše o vysvětlování připravované reformy a svým způsobem i o přípravu vládních poslanců na nepříjemné otázky opozice, až se bude reforma projednávat v parlamentu.

Úleva pro Macrona: Debaty se rozeběhly, v průzkumech se odrazil ode dna

sinfin.digital