Maláčová dostala od Babiše přes prsty. Začíná totiž vyčnívat a to se netoleruje. Komentář V. Dostála

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová se během několika měsíců vyšvihla mezi nejaktivnější a nejviditelnější zástupce sociálních demokratů nejen ve vládě. Není divu, že se chce ucházet o post ve vedení strany. Jsou jí plná média, je aktivní nejen na sociálních sítích, také v reálné politice hýří nápady, přichází s jedním návrhem za druhým. Čiší z ní energie a lze ji označit za levicově autenticky ukotvenou, chcete-li socialistickou političku. Což uznávají nejen její partneři, ale také oponenti třeba z řad novinářů. Právě proto dostala na posledním jednání vlády od kolegů z hnutí ANO pořádně přes prsty.

Sociální demokraté se nemohou vymlouvat, že bychom je nevarovali. Opak je pravdou. O praktikách Andreje Babiše, které si osvojil v byznysu a které neomylně a systematicky aplikuje také v politice, se toho napsalo mnoho. Babiš nepochopil, že politika není pouze o boji s konkurencí, ale také o kooperaci s partnery. Jen z donucení uzavírá krátkodobá spojenectví a nejraději by vládl sám a neomezeně. Ke svým koaličním partnerům se tak v jistých momentech chová stejně predátorsky jako k opozici. Dokonce možná agresivněji, obzvlášť ve chvíli, kdy se cítí v ohrožení. Zničit chce každého, kdo by mohl oslabit jeho dominantní pozici.

A právě takto je třeba chápat pondělní jednání vlády. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová je totiž jednoznačně nejvýraznější sociálně demokratickou ministryní, což musí Andrej Babiš minimálně intuitivně vnímat jako ohrožení. Proto je naprosto v logice věci, že ministři a ministryně za hnutí ANO na vládě odmítli dva návrhy ČSSD. První se týkal zvýšení životního minima, druhý plošných obědů zdarma pro děti ve školách. Ponechme nyní stranou věcnou argumentaci zástupců hnutí ANO, protože o tu v danou chvíli nejde. Hraje se – tak jako skoro vždycky u Babiše a spol. – o marketingový obraz a o to, kdo nová opatření efektivněji prodá veřejnosti.

Fischerův konec na Vltavě: Pokud to byl test, tak nevyšel, říká bývalý šéfredaktor Groman

sinfin.digital