Malecký: Martin Bursík, Don Quijote pražský

KOMENTÁŘ ROBERTA MALECKÉHO | Léta jsme coby ochránci životního prostředí byli takoví Don Quijoti, ale teď dochází k zásadní změně. Domnívá se to alespoň nový šéf pražské komise pro udržitelnou energii a klima, bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík. Do čela komise usedl přede dvěma týdny a už halasně plánuje.

„Pokud má teď Pražan automobil se spalovacím motorem, tak by měl být jeho poslední,“ řekl v rozhovoru pro ČRo a mnohé tím naštval. Třeba deník Echo24 vyslovil názor, že je to ze strany Dona Quijota „zelený teror“, abychom zmínili posudek nejradikálnější.

O teror zcela jistě nepůjde, neboť Bursík nebude mít k dispozici bomby, ale zmíněnou komisi. Na té je zajímavé to, že ještě neměla jediné zasedání, funguje jen několik dní a někteří její členové jsou Bursíkovými plány na vyhnání spalovacích motorů z centra metropole poněkud zaskočeni. Třeba předseda pražské ODS Tomáš Portlík si chtěl jít s Bursíkem o návrhu do rozhlasu povyprávět, ale byl údajně odmítnut. „Pan Bursík to odmítl, protože řekl, že je odborník, a ne politik,“ tvrdí Portlík, rovněž člen komise.

Frei: Auta už nemají druhý život, vlastnit je bude luxus. Budoucnost je ve vodíku

sinfin.digital