Máme se dobře, ale volte s vědomím, že vždy můžeme být lepší. Komentář Michala Půra

Neznám lepší město na světě než je Praha (upozorňuji, že nejsem z Prahy a pár let jsem žil v zahraničí). Jasně. Občas spadne lávka, občas se zavře most, občas stojíte v zácpě, ale ve své podstatě jde o město velmi bohaté (i na evropské poměry) a pohodlné. Když se podíváte do nejrůznějších statistik, zjistíte, že zácpy jsou v podstatě malé ve srovnání s jakoukoliv evropskou metropolí, zeleně je poměrně dost, lékařská péče kvalitní a dostupná, skvělá MHD. Přesto mu něco chybí. A to dost zásadně.

Chybí mu odvaha. Je mi úplně jedno, koho budete volit. Volte však tak, aby měl váš kandidát odvahu. Nemám tím na mysli odvahu slíbit všechno všem. Myslím tím odvahu riskovat vlastní komfort. Narážím tím na atmosféru, která ovládla prakticky všechna městská či obecní zastupitelstva v zemi. Po řádění státních zástupců, vykonstruovaných případech a bohužel i zničených životech se podařilo vytvořit atmosféru, kdy se starostové a jejich zástupci bojí podepsat byť jediný projekt, aby je někdo neuvěznil, případně neskončili s rozsudkem na náhradu nesmyslné škody.

Tohle je mimochodem důvod, proč stojíme pár let na místě. Nejenom v Praze. Ekonomika roste, ale až na výjimky nemám v ulicích pocit, že bychom urazili nějaký zásadní krok. Města včetně Prahy sice mají rekordní rozpočtové přebytky, ale je to v podstatě špatná zpráva. Neinvestují nic. Neinvestují, protože jim chybí odvaha. Jakkoliv je lidsky pochopitelný strach ze stíhání, já takové zastupitele nechci. Chci primátora a chci magistrátní koalici, která se nenechá ovládat strachem. Chci prostě někoho, kdo se nebojí podepsat, že město postaví nový most, nebo jakoukoliv jinou stavbu či investici do rozvoje města.

Češi volí obecní zastupitelstva a část Senátu. Prezident podpořil kandidáty napříč stranami

sinfin.digital