Maňák: 300miliardový hrob Babišových slibů

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Ještě ani nezaschnul inkoust pod zvýšením plánovaného rozpočtového deficitu na rekordních 300 miliard korun v letošním, koronavirovém roce a už se rodí plán vytvořit neméně šokující deficit i v roce příštím. A to může být ještě hůř: Kombinace případné další pandemické vlny a blížících se sněmovních voleb může způsobit ekonomickou pohromu.

Ministryně financí Alena Schillerová počítá se zhruba 300miliardovým schodkem rovnou i pro rok 2021, jak se svěřila České televizi. Když uvážíme, že podle předběžných prognóz má tuzemská ekonomika v příštím roce růst minimálně o 4 procenta, jak zatím očekává Schillerové resort financí, nebo až o téměř 6 procent, jak věští jiné předpovědi, působí tahle zpráva drtivým dojmem.

Připomeňme, že na letošek si vláda – pod vlivem pandemie a následných dopadů svých restriktivních opatření – nechala ve sněmovně navýšit deficit státního rozpočtu z původních 40 miliard až na 300 miliard korun. Vzhledem k letošnímu propadu HDP, který se odhaduje někde mezi 6 a 8 procenty, je to ještě logické. Tedy alespoň aritmeticky a s přihlédnutím k stylu vládnutí hnutí ANO, kdy prioritou je za všech okolností přízeň voličů a úspěch v nadcházejících volbách.

Ale „vyrábět“ deficit 300 miliard i v roce příštím, při očekávaném ekonomickém růstu, je už ryze nezodpovědné. Nic na tom nemění fakt, že ten růst (až 6 %) se vztahuje k základně z letošního roku, kdy ekonomika rekordně propadne. I tak je vyhlídka na další drastické zadlužování země až na samé povolené maximum zcela pochmurná, třebaže nikoliv nečekaná, uvážíme-li politické souvislosti.

Česko před virem zachránil tajemný muž. Nestojí o slávu, říká o něm Hamáček

sinfin.digital