Maňák: Euro slaví kulaté výročí, jeho příznivcům v Česku ale docházejí argumenty

Českem se šíří petice za přijetí eura, tedy společné měny 19 států Evropské unie. Měny, která se v relativním zdraví dožila již 20 let svého trvání. I když je téměř jisté, že petice do Česka euro jen tak nepřinese, je vzhledem ke kulatému výročí na místě zamyslet se nad výhledy přijetí společné evropské měny v České republice.

S eurem to v Česku nadále zůstává složité. Koaliční vláda Andreje Babiše totiž ve svém programovém prohlášení přijetí eura výslovně odmítá. Je tudíž prakticky vyloučeno, že ve funkčním období této vlády (do podzimu 2021) by Česko mohlo učinit jakýkoliv oficiální krok k přijetí eura.   

Mezi zásadní důvody, proč nechce usilovat o přijetí eura jako společné měny, uvádí vláda „ztrátu vlastní měnové politiky a nedokončený proces nominální a reálné konvergence k eurozóně, který by při zafixování směnného kurzu přinesl náklady v podobě inflace vedoucí ke znehodnocení úspor občanů“.

Vláda také poukázala na riziko přijetí společné měny, které by podle ní v nejbližší době znamenalo povinnost vložit do Evropského stabilizačního mechanismu řádově desítky miliard korun s tím, že „související podmíněné závazky by mohly následně dosáhnout stovek miliard korun“. 

Většina Čechů svatby homosexuálů nechce, zkusím o tom přesvědčit Maxovou, říká Faltýnek

sinfin.digital