Maňák: Maláčové důchodová „reforma“ spravedlnost nepřináší, na konci je vidina voličských hlasů

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Vyplácení důchodů se jako klíčová otázka naší budoucnosti opět ocitá na horské dráze. Ještě nedávno ministryně Jana Maláčová z ČSSD zásadní změny odmítala, aby nyní po x-tém jednání Komise pro spravedlivé důchody představila varianty komplexní reformy. Stěžejním prvkem má být zavedení „nultého“ pilíře, tedy takzvaně „solidárního“ důchodu pro všechny penzisty. 

Preferovaná je přitom varianta, že půjde o 30 procent průměrné mzdy, což by v současnosti odpovídalo důchodu ve výši 10 500 korun. Vedle této „solidární“ částky by penzisté dostávali i zásluhovou část. Ta by se podobně jako dnes odvozovala třeba od toho, kolik kdo dříve vydělal a odpracoval. Dodatečné náklady včetně „nultého“ pilíře mají být hrazeny z daňových příjmů státu. Tedy, nikoliv jako dosud ze sociálního pojištění, respektive z odvodů firem, zaměstnanců a podnikatelů. Plán vedle toho uvažuje o dalších změnách, jež se týkají navyšování důchodů – třeba formou bonusů matkám. Nemluvě o výhodách v podobě předčasných penzí pro pracovníky v náročných profesích (na jejichž financování by se musel podílet zaměstnavatel).

Ministryně financí Alena Schillerová vyčíslila celkové náklady reformy na 300 miliard korun, a proto je v aktuální podobě odmítá, ačkoli vychází jen z hrubých propočtů a takto ohromující částka zatím nebyla přesvědčivě doložena. Samotní autoři reformy uvádějí v maximální variantě rozsah navýšení čistých výdajů v rozmezí 0,2 % (v prvním roce) až 1,3 % HDP (v roce 2040), což orientačně přepočteno na HDP za loňský rok vychází na nějakých 10 až 70 miliard korun. Samotné dodatečné náklady spojené se zavedením nultého pilíře by byly na úrovni 10 miliard, což samo o sobě není omračující číslo. I tak však vytváří důvod k dalšímu zvyšování daní...

Pečinka: ODS před kongresem. Všimla si, co chce její volič?

sinfin.digital