Maňák: Nečekaná příležitost pro vládu i opozici. Začíná porcování koronavirového medvěda

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Porcovat stamiliardového „medvěda“, tedy přerozdělovat skrze poslanecké iniciativy výdaje státního rozpočtu na aktuální rok, to je jistě nečekaná událost a současně příležitost. Koronavirus narušil zaběhané pořádky natolik, že dříve nevídané se stává realitou. Včetně rekordního deficitu ve výši 500 miliard, který chce nyní vláda prosadit v rámci x-té novely rozpočtu na rok 2020. Překvapuje snad jen to, že se s enormním deficitem relativně smířila i část opozice, která si uvědomila, že by se z dané situace dal vytřískat politický kapitál.  

Babišova vláda z původních 40 miliard mínusu „vyrobila“ – zatím jen na papíře – schodek ve výši půl bilionu, který předložila sněmovně. Větší část z nově vytvářeného rozpočtového deficitu má jít na pokrytí obrovského výpadku (odhadován na 213 miliard Kč) v letošních daňových příjmech státu. Značný povyk však vyvolala skutečnost, že resort financí si původně navrhl výdajový „bianco šek“ ve výši téměř 140 miliard korun, když takto vysokou částku v novele rozpočtu koncipoval jako fakticky vládní rezervu k volnému užití, tedy bez specifikace, k čemu přesně tyto miliardy budou použity.

Je evidentní, že disponovat tak velkou sumou peněz k libovolnému využití by pro každou vládu byla výhra, zejména těsně před volbami. Připomeňme, že letos se konají volby krajské a na příští rok připadají volby sněmovní. V opozičních řadách se objevily názory, že obrovská nespecifikovaná výdajová částka rozpočtu může sloužit pro „kofinancování“ vládní předvolební kampaně. Proto se do hry vložily opozice i „polo-opozice“ a začaly nabízet podporu pro půlbilionovou rozpočtovou sekeru výměnou za možnost podílet se na dodatečném „porcování medvěda“, tedy na přerozdělování zatím neurčených miliard.

Budiž podotknuto, že k této nebohulibé činnosti se schyluje v létě kalendářního roku, tedy v době, kdy by se – za normálních okolností – měla pozornost přesouvat už k rozpočtu na rok 2021. Poslanci tak paradoxně budou v jednom roce a v relativně těsném sledu za sebou schvalovat rozpočty na dva různé roky.

Svoboda: Putin vzývá zašlou slávu. Sázka na historii se ale může minout účinkem

sinfin.digital