Maňák: Povinná maturita z matematiky narazila na politickou realitu

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Středoškolští studenti, nemluvě o jejich rodičích, mají na dosah splnění „tajného snu“: zrušení povinné maturity z matematiky. Do Sněmovny míří opoziční a vládou neodmítnutý návrh, jež povinnou zkoušku z onoho neoblíbeného předmětu ruší. Snahy o zavedení povinné maturitní matematiky sice z jistého pohledu dávaly smysl, představa, že by se tak Česko změnilo k lepšímu, je ale iluzorní.

Téma matematických maturit zmítá v pravidelných vlnách tuzemskou politikou už řadu let. Podle doposud platné úpravy školského zákona mají z matematiky poprvé povinně maturovat všichni studenti gymnázií a lyceí na jaře 2021. Na většině dalších typů škol by matematiku museli povinně absolvovat o rok později.

Opoziční poslanci vedení Piráty připravili novelu, která mimo jiné ruší matematiku jako povinný maturitní předmět. Babišova vláda se k této předloze postavila neutrálně, a dá se tedy důvodně předpokládat, že sněmovna bude mít tendenci záměr podpořit.

Politické pozadí přístupu politiků je zřejmé. Reálně se totiž přiblížil „Den matematického zúčtování“, tedy okamžik, kdy celá masa maturantů bude muset projít zkouškou z onoho obávaného předmětu. Hrozba masivního propadání maturantů je silně reálná. Vždyť dnes si „matiku“ jako maturitní předmět vybírá jen zhruba pětina studentů. Úspěšnost přitom není zrovna ohromující – například letos ji nezvládlo více než 15 procent maturantů. V předchozích letech to bylo ještě horší. A to se jedná o ty, kteří si tento předmět k maturitě vybrali dobrovolně…

Je tu obrovský boom dětí a učitelé dochází, jsou na hranici svých sil, říká ředitelka ZŠ

sinfin.digital