Maňák: Povinnou maturitu z matematiky by bylo nejlepší zrušit, stejně je pořád v mlze

Mlha nad povinnými maturitami v Česku začíná opět houstnout. K dalšímu zatemnění maturitního výhledu přispěl ministr školství Robert Plaga (ANO), který se opět vyslovil pro odklad povinné matematické maturity na gymnáziích a lyceích až na rok 2022. S tím, že by tak došlo k časovému „sladění“ s ostatními školami, kterých se maturita z matiky týká. Státem přiživovaný maturitní chaos tak jasně ukazuje na mizivé přínosy centrálně řízeného školství v Česku.

Původně měli všichni gymnazisté a studenti lyceí poprvé povinně maturovat z matematiky již na jaře roku 2021. Připomeňme rovnou, že příští řádné volby do Sněmovny se mají konat na podzim roku 2021, tedy pár měsíců po prvních povinných maturitách z matematiky. Je tak úplně jasné, odkud politický vítr do plachet maturit fouká a proč se je někdo snaží odfouknout až do časů povolebních.

Jde o zjevné oddalování průšvihu, který je nevyhnutelný. Ministr a jeho straničtí kolegové si zřejmě s blížícím se termínem spuštění povinných matematických maturit uvědomují, jak negativní politické důsledky by taková povinná maturita měla. Ostatně, takový maturant (naštvaný z neúspěchu u maturity) je již plnoletý a má volební právo.

Půr: Jak funguje debata v Česku. Případ profesora Kováře je odstrašující

sinfin.digital