Maňák: Půlbilionová hra na světlejší zítřky. Vláda vykrádá budoucnost příštích generací

KOMENTÁŘ MARTINA MAŇÁKA | Poslanecká sněmovna dle očekávání schválila navýšení deficitu letošního státního rozpočtu na ohromujících 500 miliard korun s odkazem na nutnost řešit dopady koronavirové krize na českou ekonomiku. Za tak vysoký deficit „vděčí“ Babišova vláda nejenom koronaviru, ale i komunistické straně, která fakticky zasáhla do činnosti exekutivy a vynutila si přerozdělení – z budoucnosti vypůjčených – dluhových peněz podle svých not. Na obzoru je přitom další hluboce schodkový rozpočet roku 2021. 

Není od věci připomenout, že ještě před příchodem koronaviru naplánovala vláda do letošního státního rozpočtu sekyru ve výši „pouhých“ 40 miliard. Během epidemie v probíhajícím rozpočtovém roce si díru ve svém hospodaření nechala sněmovnou navýšit nejdříve na 200 a následně na 300 miliard. Snad bude splněno ikonické pravidlo „třikrát a dost“: výtah s vládními financemi se totiž nakonec propadl do hloubky 500 miliard.

Premiér Babiš už nadhodil slogan o tom, že další navyšování salda na letošní rok nebude požadovat, to je však slabá útěcha. Čerstvě schválený deficit 500 miliard (mluvíme pořád o státním rozpočtu na rok 2020) je sám o sobě extrémem, jenž exprezident Klaus označil za „konec světa“. Ať se to komu líbí či nelíbí, na takto sžíravý názor má plné právo. První Klausova vláda působící v rozvráceném Česku první poloviny 90. let dokázala i bez steroidového dopingu „bruselských“ eurodotací udržet třikrát za sebou vyrovnaný státní rozpočet a v posledním roce svého mandátu spadla do mínusu 1,5 miliardy (slovy: jedna a půl miliardy) korun. Nečelila tehdy sice dopadům virové pandemie, ale zato krajně devastujícím historickým důsledkům pandemie čtyřicetiletého komunistického vládnutí v zemi.

Zůstávám, protože epidemie není za námi. Neuzavřít doly v Karviné byla chyba, říká Prymula

sinfin.digital